Selamat Datang ke Ruai Aman. Blog Berinformasi dan BerilmiahTerima kasih atas kunjungan anda. Kehadiran anda amat dialu-alukan.

Welcome To My Ruai

Jul 20, 2011

Makanan Segera 1


Makanan segera kian digemari oleh masyarakat kini dan merupakan gaya hidup kebanyakan orang.

Faktor masyarakat kini gemar makan makanan segera adalah kerana ia menyenangkan dan menjimatkan masa.Golongan pekerja yang menghadapi kesuntukan masa untuk menyiapkan makanan boleh menjimatkan masa dengan membeli makanan segera.Lagipun,sesetengah kedai makanan segera dibuka 24 jam sehari dan menyenangkan semua lapisan masyarakat.Pada siang pagi atau lewat malam,merek tidak risau apabila lapar.Di pusat membeli-belah juga terdapat pelbagai jenis makanan segera untuk dipilih seperti Mee Cawan, PizzaHut, Burger King dan sebagainya.

Faktor seterusnya adalah pengaruh media masa.Pada masa kini,televisyen boleh didapati hampir setiap rumah.Iklan-iklan makanan segera yang disiarkan boleh disampaikan kepada golongan masyarakat dengan senang.Dengan teknologi yang canggih,pelbagai teknik telah ditambahkan ke dalam iklan-iklan tersebut dan menjadikannya lebih menarik.Ini akan menarik perhatian masyarakat terutamanya golongan remaja dan kanak-kanak.Selain itu,iklan-iklan juga dapat disiarkan melalui internet.Dengan penggunaan internet secara meluas pada masa kini,iklan dapat disampaikan secara efektif.

Kesan yang timbul daripada memakan makanan segera ialah kesihatan diri terganggu. Ini berlaku kerana makanan segera kebanyakannya dimasak dengan minyak yang berulangan,ini mudah mangakibatkan penyakit kanser.Kandungan makanan segera yang kebanyakan terdiri daripada karbohidrat dan lemak akan menjadikan seseorang itu mengalami obesity. kebanyakan makanan segera digoreng dengan minyak yang berkuantiti tinggi dan contohnya adalah seperti ayam goreng, kentang goreng dan sebagainya. Kandungan minyak yang berlebihan di dalam sistem pendarahan boleh menyebabkan kandungan kolestrol di dalam darah meningkat secara mendadak.Oleh itu,peningkatan kolestrol di dalam sistem pendarahan menyebabkan implikasi yang buruk.Lemak turut menyebabkan fungsi jantung manjadi lemah dan seterusnya menghidapi penyakit sakit jantung.Sekiranya banyak mengambil makanan segera yang tidak berkhasiat dalam jangka masa yang panjang,tahap kesihatan kita pasti akan menurun.

Kesan seterusnya,amalan ini akan menjejaskan hubungan kekeluargaan.Ini terjadi kerana makanan tidak disediakan oleh isteri atau isi rumah dan jika ini berlaku,maka anak-anak tidak akan diajar cara-cara memasak atau menyediakan makanan.Dengan ini, tidak akan wujud masa makan bersama keluarga dan ini akan mengurangkan nilai kemesraan dan komunikasi antara ahli keluarga.Amalan memakan makanan segeras memupuk sikap individualistic yang akan melemahkan lagi hubungan antara keluarga.

Kesimpulannya,masyarakat haruslah mengurangkan pengambilan makanan segera bagi meningkatkan taraf kesihatan mereka. Sumber: makanansegera.blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...