Selamat Datang ke Ruai Aman. Blog Berinformasi dan BerilmiahTerima kasih atas kunjungan anda. Kehadiran anda amat dialu-alukan.

Welcome To My Ruai

Jun 24, 2012

Kemarau Datang Lagi

Bulan Jun sudah hampir ke penghujungnya. Cuaca panas kian membahang dan hujan jarang sekali turun. Itulah petanda bermulanya musim kemarau. Kemarau ialah satu tempoh cuaca kering yang berpanjangan dengan terdapat sedikit hujan atau tiada hujan langsung.  Kemarau mampu memberi kesan buruk kepada sesuatu kawasan [Wikipedia]

Kesan Fenomena Kemarau

1.     Menyebabkan persekitaran menjadi panas.

2.     Berlakunya pembakaran hutan secara semulajadi akibat daripada persekitaran yang panas udara kering

Contoh: kebakaran hutan di Kalimantan dan Sumatera pada tahun 1997 akibat daripada fenomena El-Nino

3.    Kebakaran tersebut telah menyebabkan kemusnahan habitat flora dan fauna,kemusnahan rantaian makanan [ekosistem] dan menyebabkan pembentukan jerebu.

4.    Menjejaskan ekosistem akuatik seperti paya, tasik dan kolam.

5.    Kemarau yang berpanjangan turut  menyebabkan kawasan gurun bertambah luas.

6.    Menyebabkan sumber bekalan air terjejas.

7.    Menjejaskan produktiviti pertanian terutama pertanian makanan seperti padi, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Contoh: hasil pertanian di negara seperti Somalia dan Ethopia amat sedikit akibat bencana kemarau sehingga penduduknya mengalami kebuluran.

8.    Berlakunya krisis air  terutama di kawasan berkepadatan tinggi seperti di bandar-bandar besar.Langkah-Langkah Mengatasi Krisis Air

Antara langkah yang boleh diambil untuk mengatasi krisis air ialah memajukan sumber air.

1.      Penggunaan air tanih amat mudah diperoleh dan murah

Contoh: Kawasan yang dikenalpasti hanya perlu digerudi dan dipam airnya untuk disalurkan ke loji pembersihan sebelum diagihkan kepada penduduk. Kos pengendalian ini jauh lebih murah berbanding kos pembinaan empangan.

Gambar hiasan
2.      Menjalankan aktiviti pembenihan awan

Larutan garam disemburkan ke atas awan Kumulusnimbus yang terletak pada ketinggian 800-6000 meter untuk menghasilkan benih awan sekaligus membawa kepada turunnya hujan.

3.      Membina laluan air

Laluan ini dibina bertujuan untuk memindahkan air antara lembangan

Sebagai contoh, terowong air yang pertama telah dibina menghubungkan Empangan Pedu danEmpangan Muda di Kedah yang dikenali sebagai Terowong Saiong pada tahun 1970.

4.      Penggunaan teknologi moden

Teknologi moden ini boleh digunakan untuk memproses air. Air  daripada tasik dan kolam tinggalan perlombongan bijih timah boleh diproses menggunakan teknologi dari Perancis iaitu alat ‘Ultra-Source’. Alat ini berupaya memproses air yang banyak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...