Selamat Datang ke Ruai Aman. Blog Berinformasi dan BerilmiahTerima kasih atas kunjungan anda. Kehadiran anda amat dialu-alukan.

Welcome To My Ruai

Jun 11, 2011

Isu Pergaulan BebasPENGENALAN
Kita tentu tahu bahwa pergaulan bebas itu adalah salah satu bentuk perilaku menyimpang, yang mana “bebas” yang dimaksud adalah melewati batas-batas norma ketimuran yang ada. Masalah pergaulan bebas ini sering kita dengar baik di lingkungan dari media massa.Remaja adalah individu labil yang emosinya rentan tidak terkawal oleh pengendalian diri yang benar. Masalah keluarga, kekecewaan, pengetahuan yang minim, dan ajakan teman-teman yang bergaul bebas membuat makin berkurangnya potensi generasi muda malaysia dalam kemajuan bangsa Terdapat banyak faktor yang menyebabkan berlaku gejala pergaulan bebas dalam kalangan remaja pada era ini.hal ini, menyebabkan pelbagai pihak bimbang sebab gejala pergaulan bebas inilah punca berlaku pelbagai gejala – gejala lain dalam kalangan remaja terutamanya gejala atau kes pembuangan bayi.

KESAN BURUK PERGAULAN BEBAS
Antara kesan buruk daripada pergaulan bebas di antara lelaki dan perempuan ialah:

1) Keruntuhan akhlak
Salah seorang Presiden Amerika Syarikat pernah mengeluarkan kenyataan akhbar pada tahun 1962 yang menyatakan bahawa para pemuda di negaranya telah rosak, tenggelam dalam kerosakan. Di antara tujuh orang pemuda yang ingin menyertai tentera, terdapat enam orang yang tidak layak disebabkan mereka leka dalam keseronokan seks.

2) Tersebarnya anak luar nikah
Menurut statistik yang telah dibuat di New York pada tahun 1983, lebih daripada satu pertiga bayi yang lahir pada tahun tersebut adalah anak luar nikah. Kebanyakannya dilahirkan oleh pemudi yang berumur sekitar sembilan belas tahun dan ke bawah. Bilangannya secara tepat ialah 112,353 orang bayi iaitu 37% daripada bilangan bayi yang lain di New York.

3) Ramai pemuda pemudi yang tidak berkahwin
Perkara ini berlaku kerana pergaulan yang bebas akan mewujudkan cara mudah untuk melempiaskan nafsu syahwat. Justeru, para pemuda akan memilih cara mudah ini daripada berkahwin. Statistik yang dilakukan di San Francisco menunjukkan bahawa majoriti penduduk di situ terdiri daripada golongan yang tidak berkahwin pada tahun 1982. Ini merupakan kali pertama perkara seumpama ini berlaku di bandar itu.

4) Berlakunya banyak perceraian dan keruntuhan rumahtangga
Sekiranya sebelum proses perkahwinan pun sudah ada pelbagai halangan dan cabaran akibat pergaulan bebas, maka selepas berkahwin pun ia tidak akan kekal lama. Institusi keluarga akan mudah hancur, walaupun hanya disebabkan oleh perkara kecil. Ini dapat dilihat pada pertambahan kes perceraian di Amerika Syarikat dan negara-negara barat lain dari tahun ke tahun.

5) Tersebarnya penyakit-penyakit yang membawa maut
Terdapat pelbagai penyakit yang lahir disebabkan oleh hubungan bebas di antara lelaki dan wanita, tidak kiralah mental mahupun fizikal. Antara penyakit tersebut ialah AIDS. Penyakit ini boleh membawa maut dan ubatnya masih belum ditemui sehingga ke hari ini.

6)Penyebaran penyakit
Tersebarnya penyakit-penyakit yang membawa maut
Terdapat pelbagai penyakit yang lahir disebabkan oleh hubungan bebas di antara lelaki dan wanita, tidak kiralah mental mahupun fizikal. Antara penyakit tersebut ialah AIDS. Penyakit ini boleh membawa maut dan ubatnya masih belum ditemui sehingga ke hari ini.

7) Kemerosotan Pelajaran
Bagi pelajar yang kerap bersosial dan sering keluar berpasangan tanpa sebarang ikatan yang sah, mereka ini mudah terjerumus kepada perkara-perkara yang merosakkan akhlak, tingkahlaku ini telah menukarkan tumpuan utama pelajar kepada pelajaran dan lebih leka kepada berseronok-seronok dan menghabiskan masa dengan berpacaran dengan pasangan.

Meskipun kita terpaksa akur dengan dunia yang kian berubah dan bergerak pantas, usahlah mudah dan lalai dengan tanggungjawab yang telah diamanahkan sebagai pelajar. Berpeganglah kepada ajaran agama yang banyak mendidik dan memberi panduan kepada kita, menyalah ertikan kebebasan dengan mengangap peraturan itu satu kongkongan, pastinya akan mengundang padah yang memberi kesan kepada masyarakat di dalam kami.


FAKTOR BERLAKUNYA PERGAULAN BEBAS
1. Kekurangan perhatian ibu bapa
Masalah ini semakin meruncing ekoran kurangnya kasih sayang dan perhatian ibubapa era globalisasi ini. Ibubapa lebih mengutamakan kerjaya mereka sehingga alpa tanggungjawab mereka mendidik anak yang dahagakan kasih sayang mereka. Akibatnya, pelajar terbabit mencari jalan keluar dengan melakukan tindakan-tindakan disiplin yang bertujuan untuk menarik perhatian ibubapa mereka. Sesungguhnya, kelalaian ibubapalah yang menyebabkan masalah disiplin menjadi-jadi.

2. Pengaruh Media massa
Sementara itu, kemunculan media massa turut mendorong masalah ini memuncak dengan drastik. Kelakuan yang tida senonah yang mereka saksikan telah menimbulkan rasa untuk mencuba pula dalam hati pelajar. Kebanyakan masalah disiplin dikatakan satu cubaan meniru kelakuan yang telah mereka tonton sebelum ini. Jadi, disiplin mempunyai kaitan rapat dengan kejadian disiplin pelajar yang terus merosot itu.

3. Pengaruh rakan sebaya
Rakan sebaya turut menjadi punca masalah disiplin pelajar menjadi-jadi. Rakan yang mendengar dan sanggup berkorban untuk mereka berbanding ibubapa yang gagal menjalankan tanggungjawab mereka. Ringkasnya, rakan sebaya yang negatif akan memastikan disiplin pelajar itu akan turut merosot dengan drastiknya.

4. Kegagalan Pihak sekolah
Tambahan pula, kegagalan pihak sekolah bertindak pantas dan telus dalam isu ini turut menjadi faktor yang mendorong meluasnya masalah ini. Ada pihak sekolah yang merahsiakan masalah disiplin sekollah mereka kerana tidak mahu nama sekolah terjejas. Tindakan ini menyebabkan ada pelajar yang beranggapan tindakan mereka melanggar disiplin tidak akan dilaporkan oleh pihak sekolah. Sikap acuh tak acuh sekolah yang turut kekurangan guru disiplin ini menyebakan pelajar semakin berani melakukan kesalahan disiplin. Oleh itu, cara pihak sekolah menangani masalah disiplin turut menentukan peningkatan masalah disiplin pelajar.


LANGKAH MENGATASI GEJALA PERGAULAN BEBAS
1.Pegangan agama yang kukuh
Pegangan agama yang kukuh dari sejak kecil lagi dapat melahirkan insan yang sempurna.oleh itu,ibu bapa haruslah memastikan bahawa anak – anaknya mendapat didikan agama yang sempurna.contohnya ibu bapa menghantarkan anak – anak mereka untuk membelajari kitab – kitab agama masing – masing .Hal ini, dapat remaja yang akan datang dapat menyindari dirinya daripada gejala – gejala negatif.

2. Pemerhatian ibu bapa terhadap anak – anaknya
Pemerhatian ibu bapa terhadap anak- anak mereka adalah amat penting sebab kekurangan pemerhatian ibu bapa menyebabkan anak – anak mereka mudah terpengaruh dengan gejala – gejala negatif.Oleh itu, ibu bapa haruslah meluangkan masa dengan anak – anak mereka supaya ibu bapa dapat memahami perasaan anak – anak mereka dan hal ini dapat ibu bapa menyelesaikan masalah anak – anak mereka.Contohnya ibu bapa menyediakan bahan keperluan pendidikan anak –anak mereka.

3. Memilih rakan sebaya dengan bijak
Kebanyakkan pelajar mudah terpengaruh dengan gejala – gejala negatif seperti pergaulan bebas kerana mudah terpengaruh dengan rakan sebaya. Rakan yang mendengar dan sanggup berkorban untuk mereka berbanding ibu bapa yang gagal menjalankan tanggungjawabnya.Oleh itu,kegagalan memilik rakan mudah akan pelajar – pelajar baik juga mudah terpengaruh dengan gejala negatif.

4. Peranan media massa
Peranan media massa juga amat penting sebagai salah satu langkah membanteraskan gejala pergaulan bebas ini.Oleh itu,media massa haruslah menghiburkan tentang keburukan gejala pergaulan bebas.Lantaran itu,masyarakat akan sedar tentang keburukan gejala pergaulan bebas ini.Gejala pergaulan bebas dapat dikurangkan dengan sedikit demi sedikit dalam kalangan masyarakat kita.

KESIMPULAN
Kesimpulannya, masalah pergaulan bebas ini sudah lama diperkatakan oleh masyarakat. Saban hari kita disogokkan dengan pelbagai cadangan yang tinggal cadangan sahaja. Mungkin kali ini kita perlu bertegas dan berpijak di bumi nyata.
Sumber: Sosialdillema.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...